حزب جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری صلاحالدین ربانی، جنبشملی به رهبری مارشال عبدالرشید دوستم و جبهه مقاومتملی به فرماندهی احمد مسعود روز چهارشنبه طی انتشار اعلامیههای جداگانه به طرح انتقال شبهنظامیان تحریک طالبان پاکستان موسوم به تیتیپی به شمال کشور به شدت هشدار دادند.
در بیانیه حزب جمعیت اسلامی آمده است که “دستبرد مغرضانه به ترکیب جمعیتی کشور” پیامدهای خطرناکی برای افغانستان و منطقه بدنبال دارد و همزمان هشدار داده شده که این تصمیم طالبان “منازعه افغانستان را وارد مرحله تازهای خواهد ساخت.”
این حزب از موضع وزیران خارجه “سازمان پیمان امنیت جمعی” که خواهان توقف جابجاییهای قومی در افغانستان شدند، استقبال کرده است.
وزیران خارجه روسیه، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، بلاروس و ارمنستان روز سهشنبه (۳۰ جوزا) با انتشار بیانیهای مشترک از کشورهای افغانستان و پاکستان خواستند که به حقوق اساسی همه اقوام ساکن در افغانستان باید احترام گذاشته شود.
در همینحال، حزب جنش ملی، به رهبری عبدالرشید دوستم نیز روز چهارشنبه، انتقال مهاجران وزیرستانی به شمال افغانستان را “هجوم بیگانگان” خوانده است.
این حزب در اعلامیه تندی نوشته است که “گورستان شهدا، اماکن مقدس و ارزشهای ملی” افغانستان “زیر پای تجاوزگران لگدمال” میشود.
این حزب تاکید کرده است که در هماهنگی با دیگر احزاب سیاسی به دنبال راه حل سیاسی برای پایان “اشغال” افغانستان است.
اخیرا انتقال شبهنظامیان تیتیپی و مهاجران خیبر پختونخواه به شمال کشور باعث ایجاد نگرانی عمده میان اقوام غیر پشتون کشور شده است، جریانها و چهرههای سیاسی از این تصمیم طالبان و حکومت پاکستان انتقاد کردند.
گفته شده که طالبان میخواهند با جابجایی پشتونهای خیبرپختونخواه در شمال کشور ترکیب جمعیتی قومی در این منطقه را بههم بزند. بسیاری از چهرهای سیاسی این تصمیم طالبان را در راستای سیاست پشتونیزه کردن افغانستان خواندند.
رعنا ثناالله، وزیر داخله پاکستان در گفتوگو با صدای امریکا گفت که طالبان در افغانستان به اسلامآباد طرحی دادند که براساس آن، افراد مربوط به طالبان پاکستانی با خانوادههایشان از مناطق مرزی به مناطقی در داخل افغانستان جابهجا میشوند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان ارایه این طرح را تایید کرده و گفته که این طرح برای دور نگهداشتن جنگجویان مخالف دولت پاکستان از مناطق مرزیست که باعث نگرانی دولت پاکستان شده است.
منابع معتبر خبر دادند که صدها تن از مناطق مرزی پاکستان به مناطق مختلف ولایت تخار منتقل شده و در چندین قریه جابجا شدهاند.
در چند روز گذشته گزارشهایی مبنی بر توافق طالبان با دولت پاکستان درباره انتقال اعضای تحریک طالبان پاکستان به شمال افغانستان منتشر شد.
محافل سیاسی و نظامی مخالف طالبان هشدار دادند که جابهجایی اعضای تحریک طالبان پاکستانی در شمال افغانستان، کشور را با خطرات عمیق بحران داخلی و خارجی «تا سرحد تمایل به تجزیه» روبهرو میکند.
جبهه مقاومت ملی به فرماندهی احمدمسعود، انتقال طالبان پاکستانی به ولایت تخار را تهدیدی جدی برای امنیت تاجیکستان خوانده است.
آقای مسعود که پس از قدرت گرفتن طالبان، عملا با این گروه اعلام جنگ کرده است این جنگ را از شهر دوشنبه تاجیکستان مدیریت میکند.
این جبهه روز چهارشنبه درباره پیامدهای منفی انتقال شبهنظامیان تیتیپی به شمال افغانستان و تهدید امنیت منطقه بهویژه کشورهای آسیای میانه هشدار داد.
علی میثم نظری، مسئول روابط استراتژیک این جبهه، در حساب توییتر خود نوشت که انتقال اعضای تحریک طالبان پاکستان به ولایت تخار در شمالشرق افغانستان خطری جدی برای امنیت کشور تاجیکستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی است.
او گفته است: “استقرار شمار گستردهای از تروریستهای تحریک طالبان پاکستان در امتداد مرز تاجیکستان در تخار تحولی نگرانکننده و مستلزم توجه جهانی است.”
علی میثم نظری از کشورهای آسیای مرکزی و سایر کشورهای منطقه خواسته که در مواجهه با پیامدهای این روند هشیارانه عمل کنند و عواقب ژئوپلیتیکی این تحولات را جدی بگیرند. او تاکید کرد، بیثباتی آسیای مرکزی تنها به نفع گروههای تروریستی خواهد بود.
آقای نظری گفته است که انتقال اعضای تحریک طالبان پاکستانی به تخار نهتنها درگیریهای چند دهه در افغانستان را طولانیتر میکند، بلکه ثبات و امنیت کل منطقه آسیای را به خطر میاندازد.