وزاری خارجه چین و پاکستان میگویند که جانب گروه طالبان تعهد کرده که در برابر تحریک طالبان پاکستانی و جنبش اسلامی ترکستان در خاک افغانستان مبارزه میکند.
اسلامآباد و پکن نگران گسترش فعالیت این دو گروه در خاک افغانستان هستند و گفتهاند که این گروههای تروریستی از خاک افغانستان عملیات تروریستی در پاکستان و چین انجام میدهند.
در بیانیهای مشترک که پس از نشست وزرای خارجه پاکستان، چین و طالبان در اسلامآباد منتشر شد، آمده که جانب وزیر خارجه طالبان تعهد کرده است که به هیچ گروهی تروریستی از جمله تحریک طالبان پاکستان و جنبش اسلامی ترکستان اجازه فعالیت درخاک افغانستان را نمیدهد.
در بیانیه از این توافق به عنوان تعهد تازه گروه طالبان نامبرده شده است.
پیشتر وزیر خارجه چین خواستار مبارزه جدی طالبان در برابر جنبش اسلامی ترکستان شده بود، گروهی که به گفته پکن، با استفاده از خاک افغانستان عملیات تروریستی را در خاک چین انجام میدهد.
از جانب دیگر، از زمان تشدید حملات تحریک طالبان پاکستان، اسلامآباد میگوید که رهبران این گروه در خاک افغانستان پناه گرفته و علاقهمند گفتگو با دولت پاکستان نیستند.
اسلامآباد، رژیم طالبان را تحت فشار قرار داده است تا علیه تحریک طالبان پاکستان مبارزه کند و به این گروه فشار وارد کند که وارد مذاکره با اسلامآباد شود.
کارشناسان میگویند، اسلامآباد به این نظر است که رژیم طالبان تمایلی به انجام اقدامات نظامی و استفاده از زور در برابر تحریک طالبان پاکستان در خاک خود را ندارد، و به همین دلیل همواره موضوع گفتگو با این گروه را مطرح میکند.
طالبان همواره این ادعای پاکستان را که تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان تجهیز و عملیات خود را از این کشور سازماندهی میکند رد کرده است.
گروه طالبان پس از تسلط بر افغانستان در آگوست 2021 تلاش کرد تا میان اسلامآباد و تحریک طالبان پاکستان میانجیگری کند اما این تلاشها به نتیجه مطلوب نرسید.
گفته شده که تحریک طالبان پاکستان از این مذاکرات برای سازماندهی مجدد و راه اندازی عملیات تروریستی علیه نیروهای امنیتی پاکستان استفاده کرد.
با این حال، در نشست اسلامآباد توافق شد که رژیم طالبان تلاش خواهد کرد تا تحریک طالبان پاکستان را برای ازسرگیری گفتگو با اسلامآباد ترغیب کند.
امیرخان متقی در این باره در روز دوشنبه در موسسه مطالعات استراتیژیک پاکستان گفت: “ما خواهان خونریزی و ناآرامی در خاک پاکستان نیستیم، دو کشور همسایه با چالشهای امنیتی و سیاسی جدی روبرو هستند.”
توسعه روابط سه جانبه
در بیانیه منتشر شده از نشست وزرای خارجه چین، پاکستان و طالبان آمده است، سه طرف توافق کردند که سطح همکاریهای خود را در حوزه امنیت، توسعه و سیاست بر اساس اصول احترام متقابل و برابر گسترش دهند.
در این بیانیه تاکید شده که افغانستان صلحآمیز، باثبات و مرفه به نفع کشورهای منطقه است.
براساس گزارش اکسپرس تریبون، یکی از توافقات که در اسلامآباد سه طرف به آن توافق کردند، مبارزه مشترک علیه جرایم سازمانیافته و قاچاق مواد مخدر است.
براساس این گزارش، اسلامآباد و پکن از جامعهجهانی خواسته اند که در این عرصه تدارکات، تجهیزات و کمکهای فنی را در اختیار گروه طالبان قرار دهند.
بازسازی و فعالیتهای اقصادی
در بیانیه مشترک آمده است که سه طرف مذاکره کننده در اسلامآباد توافق کردند که مسیرهای احیای اقتصادی افغانستان را جستجو کنند و در عرصه بازسازی افغانستان و بررسی فرصتهای سرمایهگذاری در این کشور تلاش کنند.
در این بیانیه از کمکهای بشردوستانه برای مردم افغانستان حمایت شده و تاکید شده که این کمکها باید بدون ملاحظات سیاسی صورت بگیرد.
همچنین سه طرف بر عزم خود برای بهره برداری کامل از پتانسیل و ظرفیتهای موجود در افغانستان به عنوان مرکز ارتباط منطقهای تاکید کردند.
در این بیانیه از ابتکار کمربند و جاده، گسترش دهلیز اقتصادی چین و پاکستان به افغانستان و اجرایی شدن پروژههای بزرگ مانند تاپی حمایت شده است.
لغو تحریمها
وزرای خارجه چین و پاکستان از کشورها خواسته است که تحریمهایی به گفته آنها “یکجانبه” علیه افغانستان را لغو کنند.
در بیانیه به بازگرداندن سرمایه و دارایی به افغانستان تاکید شده و مشخصا از کشورها خواسته شده که در توسعه و بازسازی افغانستان سهم بگیرند.
در بیانیه با توجه به حمایت گسترده از رژیم طالبان، از این گروه خواسته شده که به حقوق و منافع زنان در افغانستان احترام بگذارند.