رییس جمهورکرزی : هرگونه تصمیم گیری دراین مورد به منافع ملی افغانها بستگی دارد.
گزارش از: آصف خلیلی – کابل
حضورنیروهای خارجی درافغانستان مدتهاست که به یک موضوع جنجال برانگیزمبدل شده است . پارلمان وسنای کشوربارهاروی نحوه حضوروقانونمندشدن آن بحث کرده اند. این موضوع باردیگرازسوی رییس جمهورکرزی مطرح شده است .
این طرح (ایجاد پایگاه دائمی آمریکا در افغانستان)، اول از سوی یک سناتور جمهوریخواه آمریکایی مطرح شد، اما این طرح در آغاز، از سوی حکومت افغانستان و بعد از سوی فرستاده موقت آمریکا در امور افغانستان رد شد.
فرانک روژیرو که پس از مرگ ریچارد هولبروک، به طور موقت به عنوان نماینده ویژه آمریکا برای افغانستان و پاکستان منصوب شد، به خبرنگاران گفته بود که افغانستان و آمریکا نیاز به همکاری درازمدت با همدیگر دارند، اما “آمریکا تصمیم ندارد در افغانستان پایگاه دائمی ایجاد کند.”
با این حال، رئیس جمهوری افغانستان که در بازگشت از اجلاس امنیتی مونیخ، در کابل با خبرنگاران صحبت می کرد گفت که افغانستان و آمریکا در مورد “ایجاد یک قرارداد استراتژیک” با هم در گفتگو هستند.
او گفت: “در مورد بحث و گفتگو میان ما و آمریکا در مورد ایجاد یک قرارداد استراتژیک و اینکه آیا در این قرارداد پایگاه های نظامی آمریکا در افغانستان مطرح است یا نیست، بلی؛ از گفته های سناتورهای آمریکایی و مقامات آمریکایی که در مطبوعات گفتند و با ما هم در صحبتها گفتند، (معلوم است که) آنها این آرزو را دارند و این مسئله ای است که ما با آنها در صحبت هستیم.”
آقای کرزی افزود: “البته ادامه صحبت (در این مورد) به تمام معنا از طرف افغانها و بر پایه منافع ملی افغانستان خواهد بود و مربوط می شود به فیصله های مراجع ملی افغانستان از جمله شورای ملی و لویه جرگه افغانستان.”
این بحث درحالی مطرح میشودکه قراراست درسال 2014 نیروهای خارجی مسوولیت امنیت افغانستان را به نیروهای افغان واگذارنماید.
مقامات افغان تاکید دارند که سپردن مسئولیت امنیتی به نیروهای این کشور، از حساسیت های منطقه ای در برابر حضور نیروهای خارجی در افغانستان می کاهد و در دراز مدت به سود امنیت افغانستان خواهد بود.
در چنین شرایطی به نظر می رسد طرح ایجاد پایگاه های دائمی آمریکا در افغانستان واکنش هایی را در سطح منطقه به همراه داشته باشد.
از سوی دیگر، دولت افغانستان در پی زمینه سازی برای مذاکره با طالبان برای پایان دادن به خشونتها در این کشور است.
طالبان اما هر گونه گفتگو با دولت افغانستان را مشروط به خروج نیروهای خارجی از این کشور دانسته اند.
با این حال، لیندسی گراهام، سناتور آمریکایی که بحث ایجاد پایگاه های دائمی آمریکا در افغانستان را مطرح کرده بود، می گوید که این اقدام آمریکا، هم برای افغانستان و هم برای آمریکا مفید خواهد بود.
او به رسانه ها گفته بود که ایجاد چند پایگاه در افغانستان می تواند ارتش این کشور را در مقابل طالبان بیمه کند، همچنین می تواند پیامی برای پاکستان باشد مبنی بر اینکه طالبان دیگر نخواهند توانست به افغانستان باز گردند و این پیام رفتار پاکستان را عوض خواهد کرد.
طرح ایجاد پایگاههای دایمی درافغانستان این گمانه زنی را تقویت میکند که نیروهای خارجی نمی خواهند به این زودی ها ازافغانستان خارج شوند.