واشنگتن پست دریافته است که بحران سلامت روان در میان دختران و زنان که پس از ممنوعیت آموزش و کار خانهنشین شدهاند در حال گسترش است.
متخصصان سلامت روان در پنج شفاخانه افغانستان به واشنگتن پست گفتهاند که شمار مراجعین دختر و زنان آنها در مقایسه با قبل از فرمان ممنوعیت آموزش و کار به طوری بیسابقهای افزایش یافته است.
نتایج بدست آمده نشان میدهد که بحران سلامت روان در میان دختران و زنان که قبلا تحصیل و کار می کردند، به مراتب بیشتر از آنچیزیست که احتمال شیوع ان میرفت.
طالبان پس از گرفتن قدرت، آموزش بالاتر از صنف ششم برای دختران را ممنوع کرد و سپس به تحصیل آنها در مقطع دانشگاهها فرمان داد.
این گروه علاوه بر محدودیتهای شدید در عرصههای سفر، ورزش و پارک رفتن، کار زنان در موسسات داخلی و بینالمللی به شمول سازمانملل را منع کردند و در آخرین تصمیم طالبان برای آرایشگاههای زنانه یک ماه فرصت دادهاند تا دروازههای سالونهای زیبایی برای زنان را برای همیشه ببندند.
محدودیتهای طالبان بر زنان جلو تمامی فعالیت این قشر را گرفته است و هزاران خانواده را به کشورهای همسایه افغانستان و پاکستان آواره کرده است.
پیشتر نتایج تحقیقی که در مجله روانشناسی “بیامسی” منتشر شده، نشان داد که حدود نیمی از زنان افغان در سطح بالایی از ناراحتیهای روانی قرار دارند.
بیبیسی هم در ماه جوزای امسال گزارش تحقیقی را منتشر کرد که از افزایش بحران سلامت روان در افغانستان و گسترش اقدام به خودکشی در میان زنان پس از بازگشت طالبان پرده برداشت.
روزنامه واشنگتنپست گزارش داده که ممنوعیت آموزش و کار زنان به دستور طالبان، به بحران سلامت روان در میان این قشر دامن زده است.
شفیع عظیم، روانپزشک، در مصاحبه با واشنگتن پست گفته که در ماههای اخیر شفاخانه صحت روانی در کابل مملو از بیمارانی است که رنجهای متفاوتی را تجربه میکنند.
آقای عظیم گفته است که “محدودیتها و تغییرات ناگهانی” در کشور باعث ترومای روانی بیشتر زنان و دخترانی شده است که به این بیمارستان مراجعه میکنند.
او با اشاره به “منزوی و افسرده شدن دختران مراجعهکننده” گفته که آنان “میترسند که هرگز به سر کار نروند یا به مکتب برنگردند”.
برخی از متخصصان سلامت روان در مراکز صحی شهرهای دیگر افغانستان نیز گفتهاند که بسیاری از زنان دچار مشکلات روحی و روانی اند و تحت درمان با دارو قرار دارند.
شفیق عمیر، مسئول بخش صحت روانی در شفاخانه دولتی هرات، اما با رد این گزارشها گفته است که “هیچ موردی” از دختران را سراغ ندارد که به دلیل مسدود شدن مکاتب دچار مشکلات روحی و روانی شده باشد.
همزمان برخی از پزشکان در مرکز صحت روانی هرات به شرط محفوظ ماندن نامشان، گفته اند که زنانی که برای کنار آمدن با محدودیتهای طالبان تلاش میکنند، ۸۰ درصد از بیماران غیربستری در این مرکز را تشکیل میدهند.