وزارت خارجه روسیه از عقد قرارداد چهار جانبه میان افغانستان، ایران، پاکستان و روسیه خبر داده که براساس این قرارداد قرار است چندین پروژه زیربنایی در افغانستان ساخته شود.

عکس تزیینی: روسیه میگوید که مطابق قرارداد امضا شده، قرار است روی هفت پروژه “مهم” در افغانستان سرمایهگذاری شود
این وزارت دیروز (جمعه 12 حوت) با نشر اعلامیهای گفت که ارزش این قرارد بیش از یک میلیارد دالر است و قرارداد آن میان وزارت صعنت و تجارت طالبان، سرمایهگذاران ایرانی، گروهی از متخصصین پاکستانی و نمایندگان روسیه در کابل به تاریخ 5 فبروری در کابل امضا شد.
در اعلامیه گفته شده که قرار است اپراتور اقتصادی روسیه موسوم به KER-Holding یک نیروگاه حرارتی زغال سنگ با ظرفیت تولید 200 میگاوات برق را در سمنگان بسازد.
روسیه میگوید که مطابق قرارداد امضا شده، قرار است روی هفت پروژه “مهم” در افغانستان سرمایهگذاری شود. که شامل استخراج معادن به شمول زغال سنگ، بازسازی تونل سالنگ، نوسازی خط لوله گاز هرات، ساخت تصفیه خانههای آب، ساخت سیستم آب پنجشیر-کابل و ساخت یک جاده در ولایت نمیروز است.
شوروی سابق دستکم 124 پروژه را در زمان که حکومتهای طرفدار کمونیستی در کشور در قدرت بودند، در افغانستان اجرا کرده است.
ساخت تونل سالنگ، ساختمانهای سیلوی کابل و بغلان، دانشگاه پولی تکنیک، کارخانۀ موترسازی جنگلک و نیروگاه برق شهر پلخمری از پروژههای بزرگی هستند که توسط شوروی پیشین در افغانستان ساخته شدهاند.
این پروژهها در سالهای متمادی و برخی آن تا اکنون به مرکز عایداتی برای دولت مرکزی افغانستان تبدیل شده است. در حالیکه ساخت و اهمیت این پروژهها در تاریخ افغانستان بینظری خوانده شده است. اما در جنگهای چندین ساله به ویژه در جنگ داخلی مجاهدین در کابل بخش عمده این پروژهها به شدت آسیب دید و از کار افتاد مانند ساختمانهای سیلو در کابل.
روسیه در حوت 1395 زمانیکه رابطه مسکو و کابل بر سر گمانهزنیهای کمک روسیه به طالبان متشنج بود، اعلام کرد که حاضر است تمامی پروژههای این کشور در افغانستان را بازسازی کند. درخواستیکه هیچگاه عملی نشد.
حالا روسیه تلاش دارد علاوه بر بازسازی پروژههای سابق این کشور، پروژههای جدیدی را روی دست بگیرد که ساخت و راهاندازی آن در افغانستان “بنیادی” خوانده شده است.
کارشناسان میگویند که حضور بیست ساله امریکا و ناتو در افغانستان، در بخش پروژههای زیربنایی اقتصادی سودی برای افغانستان نداشته است. گفته شده که در حال حاضر هیچ پروژهای “بزرگ” که به کمک امریکا و ناتو ساخته شده باشد در افغانستان فعال نیست.