هزاران جنگجوی طالب به اتهام زنا، لواط، تجاوز جنسی، آدمربایی، قتل و همکاری با گروه داعش در زندان پلچرخی زندانی اند.
تلویزیون افغانستان اینترنیشنال که این خبر را منتشر کره مدعی شده است که براساس اسناد دستیافته تعداد این زندانی به 2500 تن میرسد.
طالبان تا هنوز در این باره واکنش نشان ندادهاند اما یک منبع در وزارت داخله این گروه گفته است افرادی به نام طالبان تخلف میکنند، اما الزاما طالب نیستند.
این منبع گفته است که 1500 طالب در زندان پلچرخی زندانی اند که اتهامات آنها در حال بررسی است.
از زمان بهقدرت رسیدن طالبان در اگست 2021 موارد زیادی از نقض گسترده حقوق بشر از سوی افراد این گرو منتشر شده است.
برخی موارد از جمله بازداشتهای خودسرانه و کشتار نظامیان پیشین مستند شده و از سوی نهادهای معتبر بینالمللی از جمله سازمان ملل نشر شده است.
طالبان در پاسخ به این گزارشها به صورت عموم صحت این گزارشها را رد کردهاست، اما در مواردی برخی قتلها را به خصومتهای شخصی نسبت داده است.
با توجه به گستره جغرافیایی حاکمیت طالبان و اینکه در مواردی فرماندهان کمتر از مرکز فرمانبری میکنند، موضوع اقدامات خودسرانه افراد طالبان در برخورد با شهروندان افغانستان، بهخصوص خانوادههای نظامیان پیشین بعید بهنظر نمیرسد.
در افغانستان تحت کنترول طالبان وضعیت طوری است که در فقدان مکانیزمهای نظارتی مانند کمیسیون حقوق بشر پیشین و دیگر نهادهای ناظر، افراد طالبان بدون ترس از پیگرد قانونی میتوانند اقدام به هر کاری بکنند.
علاوه بر این، در طول ۲۰ سال جنگ هزاران نفر از دو طرف درگیر در افغانستان کشته شدهاند. حس انتقامجویی بهخصوص در ولایات و مناطق دور دست که دستهبندیهای جناحی مشخصتر است قویتر است.
هر چند اسناد شماری از قضایای مانند لواط، رشوه و یا هم تجاوز جنسی افراد طالبان از سوی برخی رسانهها و یا هم در شبکههای اجتماعی نشر شد اما بعدا دیده شد که متهمان یا عوامل این قضایا تبریه و یا آزاد شدند.
برخی کارشناسان میگویند که سران طالبان مقررات سفت و سختی را برای مخفی نگهداشتن این گونه موارد اعمال کردهاند.